spookleges

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf introduceert vandaag een nieuwe samenstelling met spook: spookleges. Gemeenten ‘heffen jaarlijks vele tienduizenden euro’s aan leges terwijl die niet hoeven te worden betaald.’

De spookleges worden geheven door het sturen van een factuur, die je dus eigenlijk ee spookfactuur zou kunnen noemen: ‘Ambtenaren sturen namelijk rekeningen naar burgers en kunnen betaling niet afdwingen, maar hopen door een factuur te sturen wél de bedragen te incasseren.’ Het zou niet moeten mogen, maar het gebeurt toch. Ten minste twee gemeenten hebben zich aan deze praktijken schuldig gemaakt en zijn ervoor op de vingers getikt.

Spookleges is op zichzelf niet zo’n interessant woord, maar de samenstelling bevestigt wel de mateloze populariteit van het woord spook als eerste deel van samenstellingen van het type spookdeclaratie, spookfactuur, spooknota en spookrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *