fantasiedokter

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘PvdA en SP willen verbod op fantasiedokter’, kopt de Telegraaf vandaag in de online-editie. Met het woord fantasiedokter verwijst de krant naar titels die niet verdiend zijn met een opleiding. Natuurarts bijvoorbeeld. Om natuurarts te worden hoef je geen academische studie geneeskunde afgerond te hebben, maar moet je een beetje aardig kunnen dokteren met kruiden, bronwatertjes en andere natuurproducten.

De term fantasiedokter is niet helemaal nieuw. In 2008 troffen we het woord al eens eerder aan in een krant. Het woord is waarschijnlijk gebaseerd op het concept fantasietitel, dat wat bekender is: een titel die een beroepsbeoefenaar zelf verzonnen heeft. Dat woord is dan ook interessanter voor het woordenboek dan fantasiedokter, al prikkelt dat de verbeelding wel wat meer.

Net als het woord fantasiegeneeskunde, een woord dat nog nooit eerder in een krant heeft gestaan, maar op internet wel nu en dan wordt aangetroffen. Meestal ter aanduiding voor datgene waarmee de fantasiedokter zich bezighoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *