scheidings-apk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De afkorting apk betekent ‘al­ge­me­ne pe­ri­o­die­ke keu­ring’ en heeft van oorsprong betrekking op de wettelijk verplichte jaarlijkse keuring voor auto’s met een gewicht tot 3.500 kg die ouder dan drie jaar zijn.

Al een jaar of tien, vijftien wordt deze afkorting ook gebruikt als metafoor voor een algeheel onderzoek naar de degelijkheid van iemand of iets. Zo staat de uitdrukking medische apk (in de krant voor het eerst aangetroffen in 2004) voor een algeheel medisch onderzoek om de gezondheidstoestand van iemand te bepalen. Een medische check-up dus. Ook relatie-apk is een afkorting die alweer dertien jaar mee gaat. In 2003 vonden maatschappelijk werkers in Coevorden het nuttig om zo’n relatie-apk te gaan aanbieden aan mensen die al dan niet relatieproblemen hadden. Je kreeg er nog een  keuringsrapport van ook. Relatie-apk zal wel ongeveer hetzelfde betekenen als liefdes-apk. Op 5 augustus 2009 dook dat woord op in het Algemeen Dagblad. Daarmee werd niet gedoeld ‘op één grote beurt per jaar’, nee ‘om de zoveel tijd moet je samen je relatie keuren.’

Gisteren lazen we in de krant opnieuw een splinterniewe samenstelling met apk: scheidings-apk. Het Algemeen Dagblad noemde zo een gesprek tussen gescheiden ouders in aanwezigheid van een bemiddelaar of scheidingsadvocaat dat een jaar na de scheiding plaatsvindt. De gemeente Rotterdam gaat zulke scheidings-apk’s aanbieden om te voorkomen dat scheidingen uitlopen op vechtscheidingen.

Doordat apk langzamerhand als metafoor wordt gebruikt voor allerlei soorten ‘keuringen’ volstaat apk ook steeds minder als naam voor de periodieke autokeuring. Daarvoor wordt dan ook steeds vaker de term auto-apk gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *