terreurtoerisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Terreurtoerisme, dat vandaag in een artikel in de Volkskrant figureert, is bijna een gezellig woord. Want toerisme. En toerisme associëren we met vrije tijd, ontspanning, ontstressing, entertainment, gezelligheid – kortom de verworvenheden van de westerse maatschappij.

In het Volkskrant-artikel heeft het woord terreurtoerisme betrekking op de Belg Abdelhamid Abaaoud, die in 2014 als jihadist naar Syrië trekt. De Volkskrant noemt hem een terreurtoerist. Hij ‘geniet met volle teugen van zijn nieuwe leven als jihadist. Hij maakt selfies met zijn kameraden, terwijl ze trots met kalasjnikovs poseren. Met een camera op zijn hoofd legt hij zijn avonturen vast.’

Terreurtoerisme en terreurtoerist debuteerden al zo’n 15 jaar geleden in de media, maar de beide woorden zijn tot nu toe niet courant geworden. In 2008 figureerden ze een aantal keren in de krant, maar daarna verdwenen ze weer. Anno 2015 zijn beide woorden opnieuw een paar keer in de media aangetroffen. Misschien worden beide woorden nu wel courant. Hoewel, misschien kunnen ze dat maar beter niet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *