slankerd

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat te kampen met diabetes type 2. ‘Ook slankerds lopen gevaar’, schrijft Trouw vandaag.

Slankerd? Dat is het tegenovergestelde van dikkerd, maar in tegenstelling tot dat woord staat slankerd niet in de Dikke Van Dale. Ai, hebben we hier dus te maken met discriminatie van de slanke medemens door de Dikke?

Nee, het ligt anders. Dikkerd is sinds jaar en dag een courant woord, maar slankerd niet. De afgelopen twintig jaar stond dat woord welgeteld vijf (5) keer in een krant. Zo schreef De Dordtenaar op 3 februari 1996: ‘Wie een forse maat meer heeft moet de bewegingen aanpassen en niet per se willen doen wat slankerds doen.’ En de Leeuwarder Courant schreef op 18 juni 2011: ‘Raar eigenlijk, dat daar waar dik vroeger stond voor welvaart en dun voor ziekte en armoe, dat tegenwoordig precies andersom is. De slimme, beter verdienende slankerds en de domme dikkerds. Als er ergens in stereotypen wordt gedacht, dan toch wel op dit terrein.’.

En vandaag zien we het woord dus voor het eerst in jaren opduiken in Trouw. Op internet komt slankerd wat vaker voor. Een paar honderd keer zelfs. Dus het verdient wel vermelding in een woordenboek. Of slankerd een zelfstandige ingang in het woordenboek moet worden (bijvoorbeeld met als synoniem magermans), is overigens de vraag. Het past eigenlijk ook heel mooi als afleidingsvoorbeeld bij het achtervoegsel –erd. Daar zou het mooi op z’n alfabetische plaats tussen mallerd, preciezerd, sluwerd en stommerd kunnen komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *