griezelcarnaval

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het woord Halloween gaat terug op All Hallows Eve, Allerheiligenavond, de avond dus die vóór Allerheiligen werd gevierd. Op 31 oktober. Halloween is in Amerika uitgegroeid tot een griezelfeest en vanuit Amerika is dit feest de laatste jaren overgewaaid naar Europa.

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dan ook over dit griezelcarnaval, zoals de krant het noemt, dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Griezelcarnaval maakt zo vandaag zijn entree in de Nederlandstalige media, waarin griezelfeest trouwens al veel langer voorkomt ter aanduiding van Halloween.

Griezelcarnaval is eigenlijk een  betere typering dan griezelfeest, omdat het een essentieel kenmerk van Halloween benadrukt, namelijk dat mensen zich ter gelegenheid van Halloween verkleden.

Dat we graag een verkleedfeestje vieren, komt doordat we in het dagelijks leven geconfronteerd worden met allerlei ellende. Zo’n feest geeft dan wat lucht. Maar ook speelt mee dat we van nature graag van rol veranderen. ‘Iedereen heeft het druk met werk, verplichtingen, de boodschappen. Dan is het heel aantrekkelijk om je spookpak aan te schieten en je even in een andere wereld te wanen,’ aldus Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed: ‘Je drinkt wat, gaat met je kinderen over straat of voert slappe gesprekken over je kostuum. Daarna trek je je pak weer uit en stap je weer in je normale rol. Nederlanders vinden dat verkleden fantastisch.’

Eersteklas escapisme, dat is Halloween dus, en daarmee is Halloween inderdaad een soort carnaval. Er is het Algemeen Dagblad blijkbaar veel aan gelegen die associatie tussen Halloween en carnaval te benadrukken, want ook al eerder, in 2011, typeerde die krant Halloween eens als een soort carnaval. Toen heette Halloween echter nog horrorcarnaval. Dat woord werd niet opgepikt.  Misschien maakt griezelcarnaval meer kans. Dat woord klinkt net iets vriendelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *