identificatiebadge

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Belgische asielzoekers zouden een speciale badge moeten gaan dragen. Dat staat althans in een ontwerpprotocol dat de federale regering samen met de politie en het Fe­de­raal Agent­schap voor de Op­vang van Asiel­zoe­kers (Fedasil) heeft uitgewerkt. In de Belgische media werd het ding gisteren een identificatiebadge genoemd, de Nederlandse media, die vandaag over het voorstel berichten, hebben het over een identiteitsbadge of ID-badge. ‘Het is ook in hun eigen voordeel’, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdagochtend op de Belgische radio,’ aldus het Nederlands Dagblad vanmorgen, die eraan toevoegt. ‘De asielzoeker kunnen overigens niet worden verplicht de badge te dragen.’

Uit de media blijkt vandaag dat er grote reserves over de voorgestelde maatregel bestaan. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt de maatregel ‘discriminerend en stigmatiserend’. Bovendien is de badge helemaal geen wettig identiteitsbewijs: ‘De badge waarvan sprake is, is geen identiteitsbewijs. Men vraagt aan geen enkele andere inwoner van België om zo’n badge te dragen. Waarom zouden asielzoekers dat dan wel moeten doen?’

Heel in de verte doet de badge denken aan iets uit de vorige eeuw wat ons even niet te binnen wil schieten. Gelukkig zijn in elk geval de woorden asielzoekersbadge en vluchtelingenbadge in de berichtgeving over de identiteitsbadge nog niet gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *