relatiebox

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De overheid bemoeit zich steeds meer met het privéleven van de burger. Met zijn wel én met zijn wee. Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag bijvoorbeeld dat gemeenten met voorlichting vechtscheidingen willen gaan voorkomen. Niet alleen uit pure menslievendheid. Nee, gemeenten zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor de jeugdzorg en kinderleed blijkt vaak het gevolg te zijn van de ouders met relatieproblemen.

De gemeente De Ronde Venen pakt het probleem creatief aan door als variant op de Blije Doos (voor zwangere ouders) een relatiebox te introduceren met informatie en tips ‘over hoe jonge stellen de relatie goed kunnen houden én waar ze terechtkunnen als het mis dreigt te gaan’. Op deze manier hoopt de gemeente niet alleen vechtscheidingen en vechtrelaties te voorkomen, maar ook meer grip te krijgen op problemen achter de voordeur.

‘Dat lossen we zelf wel op’, zou je denken, maar tuttelinstanties denken daar kennelijk anders over. Zo pleit het Expertise Centrum Kind en Scheiding ervoor ‘dat gemeenten jonge stellen niet alleen ‘bevallingsproof’ maken, maar ook ‘kindproof’ maken.

Waarmee kindproof meteen een tweede betekenis (‘bestand tegen de komst van kinderen’) heeft gekregen, want kindproof bestond al enige tijd in de betekenis ‘veilig voor kinderen’ (in contexten als ‘de speeltuin, de straat is kindproof’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *