afrofuturisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Handelsblad schrijft vandaag over het afrofuturisme, dit keer in de betekenis ‘invloed van de zwarte cultuur in sciencefiction, technologie en fantasy’. In het verleden hebben we die term ook al eens aangetroffen, maar toen verwees het naar de toekomst van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap in Amerika.

In de scifibetekenis is afrofuturisme een internationale term, bedacht in 1994 door de Amerikaanse cultuurcriticus Mark Dery. ‘De Afrikaanse cultuur kent een lange geschiedenis van toekomstkijken en in contact komen met andere werelden, vandaar dat sciencefiction zo belangrijk is voor afrofuturisme.’ De afrofuturisten, de mensen dus die in de toekomst willen kijken worden soms ook afronauten genoemd. Datzelfde woord is trouwens ook weleens gebruikt voor de tweede betalende ruimtereiziger,  de Zuid-Afrikaanse internetmiljonair Mark Shuttleworth, die in 2002 de eerste Afrikaan in de ruimte was.

Als naam van een brede kunststroming is afrofuturisme een belangrijke term. Een term die echter nog niet zo heel vaak in het Nederlands wordt aangetroffen en daarom (nog) niet in de Dikke Van Dale staat. Maar daar kan verandering in komen als de stroming wat spraakmakender wordt en als er meer aandacht in de media voor komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *