whatsappalarm

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over het succes van een virtuele buurtwacht in een Tilburgse wijk. Door de opzet van een whatsappalarm is het aantal inbraken in de desbetreffende wijk sterk afgenomen: ‘Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de whatsappgroep. Andere inwoners kunnen reageren. Die berichten worden ook doorgezet naar de politie.’

Whatsappalarm betekent zoiets als ‘vorm van alarmering waarbij gebruik wordt gemaakt van de berichtendienst Whatsapp’. Het woord is op zichzelf niet zo interessant, maar laat vooral zien dat na bijvoorbeeld internet en web ook whatsapp een productief eerste woorddeel aan het worden is, in elk geval in samenstellingen die iets met beveiliging te maken hebben. Naast whatsappalarm troffen we bijvoorbeeld ook al woorden als whatsappbuurtwacht en whatsappalert aan.

Die samenstellingen worden in de media vaak met een streepje achter whatsapp gespeld, maar dat is niet nodig. Naar analogie van bijvoorbeeld de (nog niet zo lang) ingeburgerde taalvorm whatsappgroep mogen vergelijkbare samenstellingen met een kleine letter w en zonder koppelteken worden gespeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *