bacteriewolk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘De mens hult zich in een wolk van bacteriën, afkomstig van zijn lichaam’, schrijft de Volkskrant vandaag. Die bacteriewolk, zoals niet alleen de Volkskrant maar ook het Nederlands Dagblad deze wolk noemt, is heel persoonlijk. De Volkskrant heeft het zelfs over een ‘bacteriële handtekening’ die we in de ruimte om ons heen plaatsen.

Het verbaast onderzoekers trouwens nauwelijks dat ieder mens zijn eigen bacterieprofiel heeft: ‘We bestaan eigenlijk uit een grote kolonie bacteriën die met het lichaam als een soort exoskelet bij elkaar wordt gehouden.’

De bacteriewolk is volgens de onderzoekers trouwens niet te gebruiken om mensen, bijvoorbeeld misdadigers, te identificeren. Dat komt doordat de bacteriewolk veranderlijk is: ‘Het is bijvoorbeeld bekend dat de darmbacteriën veranderen als je je eetgewoonte wijzigt. Een persoon is ook niet meer aan zijn “wolk” te herkennen als hij zich tussen anderen bevindt. Dan vermengen de bacteriën zich,’ zegt de onderzoeker hierover.

Bacteriewolk is niet een heel nieuw woord, maar eerder werd het incidenteel op een andere manier gebruikt, namelijk als gelegenheidswoord ter aanduiding van een grote hoeveelheid bacteriën verspreid door een vervuiler. De betekenis waarin bacteriewolk vandaag wordt gebruikt , is wat specialer, al was het maar omdat wij ons – als verspreiders van de bacteriewolk die onze ‘bacteriële handtekening’ vormt – waarschijnlijk liever niet als vervuiler zullen beschouwen.

Maar hoe moet bacteriewolk dan worden gedefinieerd? Misschien wel zo: de verzameling bacteriën die een individu verspreidt, waarvan de samenstelling kenmerkend is voor dat individu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *