sjoemeldiesel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het aandeel Volkswagen ging gisteren hard onderuit op de beurs in Frankfurt. De oorzaak is een sjoemelschandaal (nee, dat woord vindt u niet in de Dikke Van Dale) met de Amerikaanse milieuregels. Volkswagen heeft namelijk ‘moedwillig (…) geknoeid met de emissies van de dieselauto’s die hij in de Verenigde Staten verkoopt’, schrijft de Volkskrant vandaag.

Gisteren besteedde de Volkskrant ook al uitgebreid aandacht aan dit milieuschandaal en in de berichtgeving op internet introduceerde de Volkskrant gisteren het woord sjoemeldiesel.’Volkswagen haalt sjoemeldiesels uit de handel’, luidde een tussenkop in de onlinekrant.

Het woord sjoemeldiesel past in een trend die een paar jaar geleden is ingezet en die ertoe geleid heeft dat sjoemelen een productief eerste woorddeel in samenstellingen is geworden. Zo hebben we al sjoemelwetenschap, sjoemelprofessor, sjoemelseks (een woord uit NRC Handelsblad), sjoemelwijn en sjoemelboek gesignaleerd.

Relatief vaak duikt sjoemelen op in samenstellingen die op een of andere wijze te maken hebben met duurzaamheid en de hang naar schone energie: sjoemelelektriciteit, sjoemelenergie, en nu dus sjoemeldiesel.

Diesel is in dit geval een verkorting van dieselauto. Er is dan ook niet gesjoemeld met de brandstof, maar met de registratie van de emissie van de verbrandingsmotoren in de dieselauto’s van Volkswagen. We zijn benieuwd hoe groot het schandaal wordt, want daar zal mede van afhankelijk zijn of sjoemeldiesel een woord met toekomst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *