stekkerfiets

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Deze maand twintig jaar geleden debuteerde stekkerauto in een Nederlandstalige krant. Het woord zou in de jaren die volgden geleidelijk aan courant worden als alternatieve naam voor een elektrische auto. Afgelopen zaterdag schreef de Volkskrant over snelle elektrische fietsen (high speeds) en gebruikte daarbij diverse malen het woord stekkerfiets. Alsof dat woord al doodgewoon is.

Dat is het niet. Nog niet.

Het gebruik van stekkerfiets afgelopen zaterdag in de krant is in feite zelfs het debuut van het woord in een landelijke krant. Eén keer eerder, in juli 2012, stond stekkerfiets in een regionale krant (BN/DeStem). Op internet is een bericht uit 2013 te vinden waarin het woord een keer voorkomt, maar voorts zijn er alleen maar vindplaatsen van stekkerfiets uit 2015. Enkele tientallen slechts. Toch maken die bewijsplaatsen van stekkerfiets duidelijk dat het woord in beweging is gekomen. Het toenemende gebruik wijst erop dat het woord begonnen is courant te worden. We zullen het vast en zeker vaker gebruikt zien worden als synoniem van elektrische fiets.

Een woord uit hetzelfde Volkskrant-artikel dat al veel verder is in zijn opmars in de Nederlandse taal is hogesnelheidsfiets. Dat is een stekkerfiets die snelheden tot zo’n 40 à 45 km kan halen. In 2017 komt daar nieuwe regelgeving voor – bijvoorbeeld betreffende de verplichting een helm te dragen – en dat is ook wel het moment waarop hogesnelheidsfiets in de Dikke Van Dale te vinden zou moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *