gevoelstechniek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Astronaut voert met gevoelstechniek vanuit de ruimte een precisieklus uit op aarde’, kopt Trouw vandaag. Het artikel gaat over een proef waarbij een Deense astronaut vanuit het ruimtestation ISS een robot op aarde bestuurt die is ‘uitgerust met een haptische terugkoppeling’: De weerstand die de robot voelt, stuurt hij door naar de joystick waarmee de astronaut hem bestuurt. Het idee is: ‘Aanraking bevat belangrijke informatie over de geometrische relatie tussen voorwerpen. Door onze robot ‘gevoel’ te geven, kunnen we makkelijker taken op intuïtie, en daarmee sneller, uitvoeren.’

Gevoelstechniek wordt in het Trouw-artikel gebruikt als synoniem van het bekendere begrip haptische technologie. Die technologie wordt al gebruikt bij vibrerende spelconsoles, waarmee je als gamer met de gamecomputer kan communiceren, maar bijvoorbeeld ook bij mobiele telefoontjes (de trilfunctie), joysticks, smartphones en touchscreens. Het is een technologie die op allerlei terreinen sterk in ontwikkeling is en het is dan ook niet verwonderlijk dat in media nu lekentermen opduiken voor deze vaktechnische term. Ongetwijfeld zal vroeg of laat een lekenterm voor haptische technologie ingeburgerd raken.

Gevoelstechniek is overigens geen compleet nieuw woord. Vooral spiritueel ingestelde mensen schijnen bijvoorbeeld nogal eens aan gevoelstechnieken te doen. Om met zichzelf in contact te komen. Maar in zulke contexten heeft gevoelstechniek niets te maken met de tastzin, maar eerder met emoties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *