knipperbril

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen weekend werden de Nederlandse hockeymannen Europees kampioen. Voordat ‘onze’ mannen kampioen werden, schreef de Volkskrant dat de kampioenen binnenkort, in september, met een nieuw hulpmiddel zullen gaan trainen, waardoor ze nóg beter  en misschien wel überkampioen zullen worden: de knipperbril.

De knipperbril is een stroboscopische bril, waardoor reactiesnelheid van de spelers spectaculair wordt verbeterd. Althans dat denkt de ogentrainer van hockeyclubs HDM en MOP. Het idee erachter is trainen met zo’n bril op de gezichts- of waarnemingsvertraging wordt verkort. ‘Bij een stilstaand object vindt dit proces meteen plaats, bij een bewegend voorwerp als een bal is sprake van een vertraging van 0,5 tot 0,6 seconde bij een getrainde atleet. Wanneer je in staat bent om die vertraging met 5 procent terug te brengen, boek je al winst.’

Door middel van ooggymnastiek met een stroboscopische voor een knippergoal (dat woord debuteerde in de Volksksrant van 29 augustus) leren sporter met ‘minder beelden per tijdseenheid sneller op een situatie te reageren’. De knipperbril is dus een doorbraak in de visuele training van sporters en het is ook niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld ook voet meer smartgoals kunnen scoren na een training met zo’n stroboscopische bril.

Overigens is het woord knipperbril, in tegenstelling tot  knippergoal, niet helemaal nieuw. In het verleden werd een bepaald type 3D-bril (waarmee je 3D-films kunt bekijken) zo al eens genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *