bevingsstress

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Werkstress, examenstress en bikinistress krijgen er vandaag een stresscollega bij: bevingstress. Het woord staat vandaag – in deze spelling, met 1 s – in de Telegraaf en maakt daarmee zijn debuut in de Nederlandstalige media.

Met bevingstress wordt gedoeld op de stress die het gevolg is van de angst voor aardbevingen. Zulke stress schijnt vooral in Groningen voor te komen: ‘Groningen Fysiotherapeuten die werken in het bevingsgebied in Groningen, zien in toenemende mate klanten met aardbevingsstress verschijnen. Ze komen met klachten als nek-, schouder- en armpijn of maagzuur. En als je doorvraagt concluderen we uiteindelijk vaak dat dit komt door de bevingen.’

Bevingstress (met 1 s) zou je op grond van dit citaat kunnen opvatten als het verkorte broertje van het woord aardbevingsstress (me t2 s’en), waarbij het dan wel vreemd is dat de Telegraaf het woord bevingstress zonder tussen-s spelt en aardbevingsstress met 2 tussen-s.

In die vorm – met twee s’en – debuteerde aardbevingsstress gisteren trouwens op de website van het Dagblad van het Noorden. De aardbevingsstress wordt veroorzaakt door ‘spanningen’ die leiden tot ‘klachten in de lage rug, nek en schouder’. De Groningse fysiotherapeuten die deze nieuwe vorm van stress hebben opgemerkt, zijn overigens voorzichtig met het leggen van een oorzakelijk verband tussen de aardbevingen en aardbevingsdreigingen en het optreden van de stressklachten, maar ze vinden de aardbevingsstress, ‘in ieder geval een “omgevingsfactor”‘.

Bevingsstress (naar analogie van andere samenstellingen met aardbeving is de extra s wel verantwoord) en aardbevingsstress zijn samenstellingen met stress waarin het eerst woorddeel de oorzaak daarvan noemt. Qua bouw stemt bevingsstress dan ook overeen met andere samenstellingen met stress, zoals werkstress, mailstress, gevechtsstress en leefstress. Tenzij bevingsstress bijzondere betekeniskenmerken krijgt, is er overigens geen aanleiding om het woord als aparte ingang in een woordenboek te vermelden. Maar als exponent van de aardbevingsproblematiek in Groningen is het natuurlijk wel een opmerkelijk woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *