bomkaart

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Bombrieven, bompakjes, bompakketten, alla, maar blijkbaar worden explosieven steeds dunner, want het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over een ‘bomkaart die op 1 juli bij de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle werd bezorgd’. De politie had die bomkaart, zo schrijft het AD snaaks, onder de pet willen houden, maar informeert het publiek er nu toch over: ‘We waren inderdaad niet van plan om publiekelijk te maken dat er explosieven in de verjaardagskaart zaten,’ zegt een woordvoerder.’ Een verjaardagskaart met een explosief erin, dat is behoorlijk cynisch.

Als het maar geen mode wordt, bomkaarten versturen, want anders hebben we er binnenkort een ingeburgerd woord bij. Want bomkaart debuteert vandaag in de krant in de betekenis ‘(wens)kaart in een envelop met explosieve inhoud, die ontploft als men deze wil openen’.

Eerder was bomkaart al in een paar andere betekenissen bekend. Zo werd bomkaart tijdens en na de Tweede Wereldoorlog wel gebruikt als variant van bommenkaart: ‘landkaart waarop is aangegeven waar zich niet-ontplofte bommen bevinden’. Bommenkaart is – evenmin als mijnenkaart en explosievenkaart – in het woordenboek te vinden, omdat deze woorden niet algemeentalig genoeg zijn voor vermelding in een algemeen woordenboek. Hopelijk blijft ook de bomkaart een ongewoon verschijnsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *