parlandomuziek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Naar aanleiding van het overlijden van zanger en dj Gerard de Vries schrijft de Volkskrant vandaag: ‘Gerard de Vries, alias ‘Cowboy Gerard’, zal in Nederland vooral bekend blijven om zijn parlandomuziek waarmee hij in de jaren zestig en zeventig grote hits scoorde.’

De samenstelling parlandopoëzie treffen we wel vaker aan, maar parlandomuziek maakt vandaag zijn debuut in de media. Als parlando als muzikale term wordt gebruikt, betekent dit woord ‘meer sprekend dan zingend’, en de betekenis van parlandomuziek ligt dan ook voor de hand: ‘muziek waarbij de tekst gesproken wordt’.

Op de wiki van Gerard de Vries staat de term parlandomuziek eveneens (weliswaar met een streepje tussen parlando en muziek) en als dit woord elders op internet figureert, dan gaat het meestal over Gerard de Vries. Sterker nog: wie de zoekterm ‘parlando’ met uitsluiting van de zoektermen ‘Gerard’ en ‘Vries’ intikt op Google, krijgt slechts één andere artiest die blijkbaar ook parlandomuziek heeft gemaakt.

Dat geeft in elk geval aan dat parlandomuziek geen algemeen gangbare term is. Maar of het dat alsnog zal worden …?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *