hottug

geplaatst in: Woord van de dag | 0

GeenStijl bericht vandaag dat de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) de rechter heeft gevraagd hottugs in de Amsterdamse binnenstad te verbieden. Hottugs zijn drijvende badkuipen vol warm water, waarin je badderend (en drinkend) met je vrienden door de grachten kan varen. Het woord is gevormd van hottub , een tobbevormig bubbelbad, en tug , Engels voor sleepboot. De exploitanten van de hottug zelf spellen Hot Tug trouwens met hoofdletters en een spatie, maar als de naam voor zo’n drijvende tobbe een soortnaam wordt, ligt een spelling naar analogie van hottub meer voor de hand. Hottugs varen overigens al rond in Rotterdam.

De meeste mensen moeten er niet aan denken om in zo’n badboot rond te dobberen tussen de rondvaartboten, maar hippe Amsterdammers vinden zoiets blijkbaar leuk. De Vrienden van Amsterdam vinden de hottug echter gevaarlijk (het wachten is op de hottug die overvaren wordt door een rondvaartboot vol fotograferende Aziaten) en bovendien ontsierend voor de Amsterdamse grachten. Critici spreken dan ook over de ‘bierfiets van de grachten’ als ze het over de hottug hebben.

Of hottug een soortnaam wordt, moeten we afwachten, maar als het fenomeen werkelijk in het grachtenbeeld wordt opgenomen, is de kans groot dat het onder een andere naam bekend komt te staan. Badboot bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *