komkommerdier

geplaatst in: Woord van de dag | 1

NRC schrijft vandaag onder de kop ‘De komkommerfabriek’ over de manieren waarop je in de komkommertijd nieuws kunt maken. Komkommernieuws dus. Afhankelijk van de periode waarin dat nieuws in de media verschijnt, wordt komkommernieuws wel een zomerkomkommer (komkommernieuws in de zomerperiode) of een winterkomkommer (komkommernieuws in de nieuwsluwe periode rond Kerst en oud en nieuw) genoemd.

Dat komkommernieuws leidt soms zelfs tot nieuwe woorden. Of zorgt er in elk geval voor dat onbekende woorden (eventjes) bekendheid krijgen. Denk aan lanspuntslang en kamspin. Zulke komkommerwoorden staan sinds 1995 bekend als komkommerdieren, een woord dat zo gewoon aan het worden is dat het hard op weg is naar een vermelding in het woordenboek. Vooral dit jaar zijn lijstjes van komkommerdieren uit de afgelopen jaren erg populair, kortom: het komkommernieuws zelf is komkommernieuws geworden.

Samen met komkommeranekdote, komkommerbeest, zomerkomkommer zou je komkommerdier een komkommerwoord kunnen noemen: een samenstelling op basis van het woord komkommernieuws. Komkommerwoord is echter eigenlijk nauwelijks een woord te noemen. De afgelopen 25 jaar stond komkommerwoord welgeteld één keer in een krant. Het Parool schreef in 1998 dat heroin chic hét komkommerwoord van 1997 is. Even ter herinnering: heroin chic verwees naar het fotograferen van broodmagere modellen in uitgewoonde kamers. Nadien heeft het woord komkommerwoord niet meer in de krant gestaan. Terwijl zelfs het woordenboek inmiddels toch aardig wat woorden aan komkommernieuws te danken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *