grolar

geplaatst in: Woord van de dag | 1

De labradoedel, de teeuw, de lijger, de gaap en de scheit – ze hebben er een soortgenoot bij gekregen: de grolar. Elsevier schrijft deze week over hybride dieren die het gevolg zijn van de klimaatverandering. De labradoedel, de teeuw en de lijger bestaan al langer dan de recente klimaatverandering, maar de grolar, een kruising van een grizzly en een polar bear (een ijsbeer), is dat wel.

De namen van zulke hybride dieren zijn meestal samentrekkingen van de namen van de ouderdieren. Soms zijn die namen geslaagd, zoals labradoedel, maar andere keren zeggen ze niet zoveel, zoals teeuw, gaap en lijger.

Voor Nederlanders is grolar een lastige naam, aangezien deze wel erg sterk berust op het Engelse moeder- of vaderwoord (polar bear). Omdat er geen noodzaak is een Nederlanstalige pendant te vinden voor de grolar , is er overigens wel een kans dat grolar uiteindelijk ingeburgerd raakt.

  1. Janssens

    Ik vind uw schrijfsels zeer interessant, maar hier bent u toch fout. Er bestaat wel degelijk een Nederlandstalige pendant voor “grolar”, met name “grijsbeer”. Sterker nog, dat woord is in 2010 toegevoegd aan Van Dale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *