bermkerkje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Bermkapelletjes – die kenden we al wel, maar bermkerkjes nog niet. Dat laatste woord maakt vandaag zijn debuut in de krant en omdat het mooi aanhaakt bij de redding van Griekenland is het een geschikt woord van de dag.

Maar eerst nog even over die bermkapelletjes, want ook dat woord staat niet in de Dikke Van Dale. Maar bermkapelletjes zijn in feite kleine bidkapelletjes die in de berm langs een weg staan. Vaak staan ze op een kruispunt van wegen. Meestal worden ze geen bermkapelletjes, maar veldkapelletjes genoemd. Dat laatste woord staat gelukkig wel in de Dikke Van Dale.

Eigenlijk is een bermkerkje een soort bermkapel, maar dan niet ter ere van Maria of Jezus, maar ter nagedachtenis van iemand die op de plek van het bermkerkje is verongelukt. Bermkerkjes, zo schrijft de Volkskrant vandaag, zijn razend populaire bermmonumenten in Griekenland, en niet alleen omdat er in Griekenland veel auto-ongelukken gebeuren, maar ook omdat de Grieken ze gewoon mooi vinden, die bermkerkjes: ‘mensen wachten niet meer met het kopen van kleine kerkjes tot er een vreselijk ongeluk is gebeurd, maar willen gewoon een exemplaar voor thuis, voor de sfeer.’

Met die crisis is deze trend trouwens wel ten einde gekomen, maar de Griekse producent van bermkerkjes die door de Volkskrant geraadpleegd wordt, ziet toch toekomst: ‘Alle kerkjes inpakken en verhuizen’, naar Bulgarije, want daar vinden de bermkerkjes nog wel afzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *