bubbelwolk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wolkenluchten zijn de gelaatsuitdrukkingen van de atmosfeer. Vaak worden wolken en wolkenluchten met metaforen benoemd. Van aambeeldwolk tot torenwolk en van bloemkoolwolk tot paddenstoelwolk – wie er oog voor heeft en zijn ogen nu en dan naar de hemel opslaat, krijgt ze geregeld gratis en voor niets te zien.

Vandaag maakt een nieuwe wolk zijn debuut in de krant: de bubbelwolk. Met dat woord wordt een veelal donkergrijze wolkenformatie bedoeld die de hemel bedekt als het oppervlak van een golvende oceaan.

Meteorologen hebben de gewoonte om wolken een Latijnse benaming te geven en ze onder die naam in een officiële wolkenatlas te beschrijven. In 1951 werd de wolkenatlas voor het laatst uitgebreid met een nieuw wolkentype, maar de kans is groot dat er binnenkort een nieuwe type wolk in de atlas beschreven moet worden: de bubbelwolk oftewel de wolkenformatie die bestaat, uit ruige, dreigend ogende golfstructuren aan de onderkant. In 2009 werd dit type wolk voor het eerst omschreven met de Latijnse naam altocumulus undulatus asperatus. Maar uit de Volkskrant van vandaag maken we op dat de bubbelwolk met een andere Latijns woord getypeerd zal worden: asperitas (ruigheid).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *