duimtikker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag nam NRC-opiniechef Maarten Huygen afscheid van de krant. Hij deed dat met een artikel waarin hij de ‘meningenrevolutie’ die we te danken hebben aan de sociale media kritiseerde: ‘We leven in een tijd waarin iedereen schrijft en niemand leest. En meningen geeft. In een seconde gepubliceerd.’ Die snelle meningen worden blijkbaar met de duim getikt: ‘Naast schrijven als unieke kunst of als ambacht dat velen kunnen leren, is er nog een derde vorm: duimtikken.

Duimtikken – het woord maakte zo op 30 mei in het jaar onzes Heren 2015 zijn debuut in onze taal, maar bleef tamelijk onopgemerkt. Het bericht zelf daarentegen maakte wel de tongen los, of beter gezegd: bracht de duimen in beweging: op de NRC-site reageerden ongeveer evenveel mensen die het met Huygen eens waren als die het met hem oneens waren.

De vraag die Huygen impliciet stelt, is of de bezonken opinies van doorgewinterde journalisten in de krant nog wel enig nut hebben in een tijd waarin miljoenen mensen vers van de lever anderen deelgenoot kunnen maken van hun, met de duim getikte (of bedoelt hij: uit de duim gezogen?) visies op het nieuws.

Daar reageert vandaag in NRC Next een vijftienjarig meisje op. Ze suggereert dat Huygens kritiek op het duimtikken te maken heeft met een generatiekloof: ‘Ik ben opgegroeid in een wereld waarin de telefoon voor mij belangrijker is en bovendien sneller en makkelijker te gebruiken is dan de krant.’ En verderop: ‘ik proef ook kritiek op (jonge) mensen die hun telefoon gebruiken als een nieuwe, ongenuanceerde brievenrubriek van de oude krant.’ En dat terwijl NRC zélf smartphones uitdeelt aan nieuwe abonnees. Je zou toch verwachten dat juist zo’n krant met een opinieplatform voor ‘duimtikkers’ komt, waarop de jongere generatie lezers wordt uitgenodigd ‘om in het kort en goed geschreven zijn mening te geven’.

Duimtikker maakt zo zijn debuut in de krant. Het wachten is nu eigenlijk alleen nog op iemand die de jonge generatie die met de smartphone op het nieuws reageert de duimtikkersgeneratie gaat noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *