designerbacterie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop ´Designerbacterie snort ziekten op´ schrijft Trouw vandaag over een speciaal door synthetisch biologen ontwikkelde bacterie die kan helpen bij het opsporen van ziekten. Dat is natuurlijk heel ingewikkeld, maar als je het zo leest lijkt het een fluitje van een cent: ‘Synthetisch biologen ontwerpen compleet nieuwe eigenschappen voor bestaande organismen, zoals bacteriën en gisten, door hun DNA te programmeren. Ze maken nieuwe stukjes DNA die informatie bevatten voor de gewenste eigenschap en plakken die in het oorspronkelijke DNA. En voilà: een op maat gemaakte cel.’

Designerbacterie is een gelegenheidssamenstelling en op zichzelf niet zo interessant. Maar we hebben de laatste jaren al vaker samenstellingen met designer gezien, zoals designerbaby, designergroente en designersperma, die duidelijk maken dat designer blijkbaar een aantrekkelijk eerste deel vormt van samenstellingen die een organisme benoemen waaraan door genetici gesleuteld is. Dat betekent dat er een associatie tussen designer en genetica kan groeien, waardoor het eerste woord een betekenisverandering of -uitbreiding zou kunnen ondergaan, waarbij designer niet meer alleen naar een industrieel ontwerper kan verwijzen, maar ook naar een geneticus, DNA-deskundige of synthetisch bioloog.

De kans is echter nog groter dat we de komende tijd een hele reeks nieuwe samenstellingen met designer zullen zien verschijnen, die ertoe moeten leiden dat bij het trefwoord designer in het woordenboek moet worden vermeld dat dit woord in samenstellingen zoiets betekent als ‘genetisch gemodificeerd’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *