fitspiration

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over de nieuwe ‘wasbordrage’: jonge vrouwen willen niet langer simpelweg slank zijn, ze willen gespierd worden. Op Instagram zijn ze dan ook massaal aanwezig: foto’s van ‘gespierde, afgetrainde, bruine en ultrafitte vrouwen’. Vrouwen met een wasbordje in plaats van bescheiden boeddhabuikje posten zelf trots foto’s op de sociale media, maar medici maken zich zorgen over deze rage, die ook wel bekendstaat onder de naam fitspiration.

Fitspiration maakt vandaag zijn debuut in de Nederlandse media, maar deze oorspronkelijk Engelstalige samentrekking van fit en inspiration is in de Engelstalige media al een paar jaar langer bekend. Waarschijnlijk is fitspiration gevormd naar analogie van het nog iets oudere woord thinspiration.

Er wordt in de Angelsaksische wereld bovendien al langer voor gewaarschuwd: ‘Fitspiration can lead people to some dangerous practices. Since everyone’s body type and lifestyle are different, aping another person’s fitness routine, without weighing the pros and cons, can cause major problems like an overdose of supplements and steroids.’

Alles goed en wel, maar hoe moeten we fitspiration nu eigenlijk definiëren?

Het gaat bij fitspiration in feite niet om het verlangen een wasbordje te krijgen, maar om de motivatie om aan je lichaam te werken, waardoor dat fit en fraai wordt. Fitspiration is dus, zo zou je kunnen zeggen, de inspiratie om fit te worden die ontleend wordt aan foto’s van personen die reeds fit zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *