decolletéjurk

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Je zou verwachten dat het woord allang doodgewoon is, maar in werkelijkheid maakte decolletéjurk gisteren zijn debuut in de media. Decolletéjurk is samengesteld met decolleté (laag uitgesneden hals van een jurk) en het woord moet dus wel zoiets betekenen als ‘jurk met een laag uitgesneden hals’. De modegeschiedenis kent er daar duizenden van, maar niettemin had onze taal Trijntje Oosterhuis nodig voor de geboorte van het woord decolletéjurk. Want dat is niet een jurk met zomaar een laag uitgesneden hals, nee, dat is een songfestivaljurk met een naveldiep uitgesneden hals.

Ai, ai, ai, de navel van Trijntje – die associatie hadden we eigenlijk liever niet gehad.

Foeilelijk is die jurk, schreven de regionale kranten gisteren, maar Cornald Maas noemt de jurk vandaag in onder meer De Gelderlander ‘een goeie voor de handel’: je zou er T-shirts met decolletéprint van kunnen maken.

Zelfs in het (niet zo verre) buitenland is Trijntjes decolletéjurk nieuws. De Belgische krant De Standaard schreef gisteren al dat de decolletéjurk weleens dé blikvanger van de finale van het Songfestival kan worden. Maar dan moet Trijntje natuurlijk wel eerst even door de halve finale komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *