poldermodderen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Vandaag precies honderd jaar geleden begon de Armeense genocide met de arrestatie van de Armeense leiders in Istanbul,’schrijft Trouw vandaag. ‘De Nederlandse regering blijft in deze zaak maar om de hete brij heen draaien: “poldermodderen”. Economische belangen lijken te prevaleren boven humaniteit en historisch onderzoek.’

Zo krijg je ze niet vaak aangeleverd, nieuwe woorden, compleet met definitie.

Hoewel, nieuw? Poldermodderen stond één keer eerder in een nieuwsmedium. Zo’n drie jaar geleden moest er volgens een artikel in Vrij Nederland worden voorkomen dat we over een kwestie bleven poldermodderen. En ook op internet is het woord poldermodderen een handvol keren te vinden. In 2006 stond het woord al een keer op wegblog GeenStijl en uit de kelders en krochten van internet, namelijk via surfnet, kan een nog vroegere vindplaats worden opgedolven: ‘Een land zonder leiders? Poldermodderen we rustig door?’

Poldermodderen is een porte-manteauwoord, een soort samentrekking van de woorden polderen (in de figuurlijke betekenis eindeloos overleggen zonder beslissingen te nemen) en (door)modderen (schipperen). Twee woorden met een ongunstige betekenis dus, die elkaar in de samentrekking poldermodderen versterken.

Omdat poldermodderen blijkbaar al enige tijd in gebruik is bij sommige mensen, is het een woord om te onthouden. Als zo’n woord een paar keer in de krant opduikt, bestaat er een gerede kans dat anderen het overnemen. En dan kan het snel gaan met de verspreiding van zo’n woord, vooral als het zo’n typische Nederlandse manier van doen aanduidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *