splinternet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag gaat in Den Haag de Global Conference on Cyberspace van start en alle kranten schrijven dezer dagen dan ook over cybersecurity en de consequenties voor het ‘vrije’. open internet.

Internetvrijheid wordt namelijk meer en meer beperkt: ‘Autoritaire landen, China voorop, pleiten voor ‘cybersoevereiniteit’: staten moeten baas zijn over hun ‘eigen’ internet.’,  schrijft de Volkskrant vandaag. De consequentie daarvan is dat in verschillende landen verschillende regels gaan gelden voor het internet, dat zich daardoor zou kunnen ontwikkelen tot een splinternet, zo schrijft de krant, dat wil zeggen een versplinterd internet waarvoor per land verschillende regels worden gehanteerd.

Splinternet is vandaag actueler dan ooit, maar het woord is niet helemaal nieuw. Al in 2006 liet NRC Handelsblad de term al eens vallen: ‘Niet alleen blijken staten hun grenzen en nationale wetten wel degelijk op internet te kunnen afdwingen. Sommige landen, waaronder ook China, zouden bovendien bezig zijn naast het bestaande internet eigen, aparte internetten (met zelf uitgegeven domeinnamen) te ontwikkelen, die niet toegankelijk zijn voor de rest van de wereld. De Wall Street Journal voorspelde in dat verband het uiteenvallen van het universele internet tot een in stukjes opgeknipt ‘splinternet’.’ (NRC, 31-3-2006)

Zo weten we meteen waar splinternet vandaan komt. Uit het Engels, waarin het woord trouwens evenmin als in het Nederlands echt doorgedrongen is. Omdat het een internationale term is én omdat de problematiek steeds prangender wordt, is de kans groot dat splinternet de komende tijd toch wel een woord wordt om rekening mee te houden. Wie weet raakt het zelfs ingeburgerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *