jihadcorridor

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Door de toenemende anarchie in landen als Jemen en Libië wordt de wereld dezer dagen geconfronteerd met een aaneengesloten reeks landen waar moslimextremisten actief zijn. Er zijn geen effectieve of zelfs helemaal geen grenscontroles, waardoor, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag in een interview met diplomaten, een enorme jihad- of terreurcorridor is ontstaan. Zo kunnen leden van verschillende terreurgroepen, zoals Boko Haram, Al-Shabaab, Al-Qaida en natuurlijk IS elkaar gemakkelijk bereiken. Er is, zo schrijft de krant: ‘vrij verkeer van jihadisme, maar ook van wapens, drugs en vluchtelingen.’

Zowel jihadcorridor als terreurcorridor maakt in het AD-artikel vandaag zijn debuut in de media. Helemaal uit de lucht gevallen komen deze woorden echter ook weer niet, want in elk geval jihad corridor is in het Engels al vaker gebruikt. Vermoedelijk kennen de door het AD geïnterviewde diplomaten deze term wel, want niet alleen de jihadistische terreur maar ook de bestrijding daarvan is grensoverschrijdend.

De diplomaten somberen er in het AD-artikel trouwens behoorlijk op los en tijdens het lezen van het artikel ontstaat al snel het ongemakkelijke gevoel dat de jihadcorridor voorlopig nog wel even blijft bestaan. En dat wij er in het veilige Nederland en België ook nog weleens de gevolgen van gaan ondervinden.

Hoe dan ook, de jihadistische terreur blijkt al enige tijd een rijke bron van nieuwe woorden te zijn. En dat zal het jihadisme nog wel een tijdje blijven ook, zo valt te vrezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *