oeps-besmetting

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het zal wel bij één melding blijven, maar oeps-besmetting, dat vandaag in de Volkskrant debuteert, is wel een tot de verbeelding sprekend woord. Het  figureert in een artikel over ziekenhuisapparatuur die met een computervirus besmet raakt: ‘“Het zijn in de meeste gevallen zogenoemde oeps-besmettingen; een bestaand virus dat bijvoorbeeld via een usb-stick wordt overgebracht”, zegt expert cyber security Jeroen Slobbe van Deloitte, die anderhalf jaar lang onderzoek heeft gedaan bij zeventien van de 82 Nederlandse ziekenhuizen.’

Oeps-besmetting is een spinternieuw woord. Op internet en in de kranten is geen eerdere melding te vinden, ook al suggereert de geïnterviewde expert dat het in de beveiligingswereld een gangbare term is.

Oeps-besmetting past in een trend, want de afgelopen jaren ontstaan er veel nieuwe samenstellingen met oeps-: oeps-moment, oeps-reactie, oeps-vraag, oeps-signaal. Het zijn allemaal woorden die verwijzen naar een ongelukkig maar tamelijk onschuldig voorval dat iemand in verlegenheid brengt.

Dat geldt ook voor het woord oeps-besmetting, dat verwijst naar een besmetting die per ongeluk heeft plaatsgevonden en die het gevolg is van een zekere domheid of onhandigheid, waardoor de veroorzaker enigszins in verlegenheid wordt gebracht.

We kunnen ons voorstellen dat oeps-besmetting niet alleen in de cyber security furore kan maken, maar dat het woord bijvoorbeeld ook in de medische sector toepasselijk kan zijn, bijvoorbeeld ter aanduiding van een vervelende besmetting die te voorkomen zou zijn geweest wanneer afdoende voorbehoedmiddelen waren gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *