cosplayen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dit weekend vindt in de Jaarbeurs in Utrecht, Nederland een comicfeestje plaats. Een comicfeestje is een beurs waarop acteurs en bezoekers – om het oneerbiedig te zeggen – in stripheldenpakjes rondlopen. Dat heet dan cosplayen. Cosplayen is uiteraard een werkwoord dat ontleend is aan het Engels. De Engelse Van Dale definieert cosplay dan ook als het zich verkleden als een fictieve figuur.

Die fictieve figuren zijn gewoonlijk figuren uit strips (comics) of animatiefilms. Of fictieve figuren die daarop lijken.

Cosplayen lijkt een splinternieuw woord, maar is – zeker onder liefhebbers van comicfeestjes – al langer bekend. Het woord debuteerde in 2006 al in een Nederlandse krant en is sindsdien een paar keer in de media gebruikt.Echt ingeburgerd is het woord echter nog niet. Maar dat kan nog komen, zeker nu er ook comicfeestjes in Nederland georganiseerd gaan worden.

Cosplayen is, zoals gezegd, ontleend aan het Engels, waarin cosplay sinds de jaren negentig bestaat als samentrekking van costume en play. Kostuumspel dus. En ook dat woord bestaat al enige tijd in onze taal, zij het dat het nog lang niet wijdverbreid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *