serverkachel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Computerservers moeten worden gekoeld en daarbij komt veel warmte vrij. Een knappe kop heeft bedacht dat je die warmte, die nu nog vaak aan de vogeltjes wordt geschonken, gebruikt kan worden om gebouwen te … verwarmen. Ja, je moet er maar op komen.Het is natuurlijk een gewone verwarming, maar de Volkskrant noemt het een serverkachel. Dat woord zou natuurlijk ‘kachel ter verwarming van een server kunnen betekenen’, maar evengoed ‘kachel gevoed door warmte die vrijkomt bij het koelen van servers’. In het eerste geval zou serverkachel een betekenispatroon hebben dat analoog is aan dat van huiskachel. In het tweede geval heeft serverkachel een betekenispatroon dat eerder aanschurkt tegen dat van gas-, kolen- en oliekachel.

Het woord serverkachel maakt duidelijk dat je context nodig hebt om zo’n onbekend woord meteen te kunnen interpreteren. Gelukkig weten taalgebruikers dat vrijwel onbewust en zijn bijvoorbeeld journalisten vaak feilloos in staat relevante informatie te geven om het woord te duiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *