stressgeneratie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volgens Het Parool is er na de patatgeneratie, de achterbankgeneratie, de einsteingeneratie en de XYZ-generatie nu ook een stressgeneratie.

Met die stressgeneratie bedoelt Het Parool jongeren die als gevolg van stress langdurig uit de roulatie raken. Een stressmanager – jazeker, het is een eerbaar beroep – zegt: ‘De mensen die zich bij ons aanmelden, zijn steeds jonger. Tien jaar geleden waren ze meestal zo tussen de veertig en de vijftig. Nu zitten we met twintigers aan tafel.’

Volgens de stressmanager heeft deze verandering zich de laatste tien jaar voltrokken en dat betekent dus dat stressgeneratie verwijst naar de generatie van mensen die geboren is na 1985 à 1990. Het gaat om mensen die aan stress lijden in een onzekere arbeidsmarkt maar die ook geconfronteerd worden met keuzestress.

Om die hele generatie nu echter te typeren als stressgeneratie, dat gaat echter wel wat ver. Lang niet alle young professionals zullen immers door stress gevloerd worden.

Wat het woord stressgeneratie vooral duidelijk maakt, is dat je naar believen nieuwe samenstellingen met generatie als tweede woorddeel kunt maken. Maar weinig van die woorden overleven de waan van de dag en dat geldt waarschijnlijk ook voor stressgeneratie: het woord is waarschijnlijk niet representatief genoeg ter aanduiding van een hele generatie en het is bovendien erg prozaïsch waardoor het niet tot de verbeelding spreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *