speeljuweel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In april komt het slimme horloge van Apple op de markt, maar nu al schrijven de kranten er pagina’s vol over. Zoals NRC Handelsblad gisteren: ‘Een smartwatch kan notificaties van je telefoon (mail, sms, WhatsApp) weergeven. Daarnaast is het een fitnesstracker: met stappenteller en vaak een hartslagsensor. En de smartwatch kan als afstandsbediening fungeren om bijvoorbeeld de muziek aan te zetten of de lampen uit te doen.’ Leuk misschien, maar niet noodzakelijk. NRC beoordeelt de smartwatch van Apple dan ook als een gadget, een ‘speeljuweeltje’.

Speeljuweel is wel een adequate typering: horloges worden immers vaak tot de juwelen gerekend, vooral als ze van goud zijn en ingelegd zijn met diamanten. Nu is het basismodel van de smartwatch relatief eenvoudig, maar het topmodel kost zo’n 16.000 euro. Dan kun je de smartwatch met recht een juweel noemen: pure opsmuk. Dat dit ‘juweel’ niet alleen maar mooi zit, hangt, ligt te zijn maar ook nog een paar functionaliteiten heeft, verklaart het eerste woorddeel van speeljuweel.

NRC gebruikt speeljuweel nu ter aanduiding van de smartwatch. In het verleden werd speeljuweel ook al nu en dan aangetroffen, maar in een heel andere, bovendien vrij specifieke betekenis: speeltoestel. Nu speeljuweel meerdere toepassingsmogelijkheden lijkt te gaan krijgen, wordt het als woord interessanter. Misschien wordt speeljuweel ooit nog eens een synoniem of hyponiem van het Engelse woord gadget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *