oehoedje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In nieuwsluwe tijden hebben we gelukkig altijd nog de dierenwereld. Zo duikt er in de komkommertijd altijd wel ergens een enge slang op die het nieuws dagenlang beheerst. Of er loopt ergens een poema rond of er morrelt een wolf aan de landsgrenzen.

Het is nu weliswaar geen komkommertijd, maar blijkbaar heeft het volk behoefte aan luchtig nieuws. Vandaar dat de ‘agressieve oehoe’ die mensen in de omgeving van Purmerend zou lastigvallen nu al twee weken in het nieuws is. De oehoe staat inmiddels landelijk bekend als de terreuroehoe, maar ook de typering oehoeligan hebben we al ergens aangetroffen.

Net als echte terroristen maakt de oehoe ‘slachtoffers’. Mensen beschermden zich daar aanvankelijk tegen met behulp van een oehoeplu, ook wel antioehoeparaplu geheten, maar dit afweermiddel bleek niet heel effectief. Daarom heeft een bedrijf deze week speciale hoofddeksels op de markt gebracht die bescherming bieden tegen een eventuele aanval van de Purmerendse oehoe. Een bedrijf dat zelf een uil in zijn logo heeft staan, heeft op grote schaal de oehoedjes verspreid. Natuurlijk uit pure menslievendheid, maar ook wel een beetje om reclame voor zichzelf te maken. En dat lukt, want de oehoedjes zijn, net als eerder de antioehoeparaplus’, wereldnieuws geworden.


Natuurlijk is het oehoedje geen blijvende verrijking van onze taal, maar mogelijk is het woord wel een van de woorden die aan het einde van het jaar in de Woord van het Jaarlijstjes zal opduiken. Dat is dan ook de enige reden waarom het woord aandacht verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *