fatsoensstem

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Binnenkort zijn er departementsverkiezingen in Frankrijk. Trouw schrijft vandaag dat oud-premier Sarkozy daarom de aanval heeft geopend op het Front National. Hij wil voorkomen dat rechtse stemmers op het FN stemmen in plaats van op zijn partij UMP. Want, zo rekent hij voor, in de tweede verkiezingsronde zal het dan gaan tussen de Parti Socialiste van François Hollande en het Front National van Marine Le Pen en dan zullen velen die eerst rechts stemden alsnog voor de Socialistische Partij kiezen.

Fatsoensstemmen noemt Sarkozy die stemmen en hij redeneert dan ook dat een stem op het Front National eigenlijk een stem op de Parti Socialiste is.

Fatsoensstemmen is geen heel nieuw woord, maar bekend is het bepaald niet. Het werd voor het eerst aangetroffen in 2006. Toen werden volgens een politieke duider nogal wat fatsoensstemmen van potentiële Wilders-stemmers op de VVD uitgebracht. Ook in commentaren en op fora komt fatsoensstemmen (het woord bestaat alleen in het meervoud) enkele malen voor.

De fatsoensstemmer is dus het tegenovergestelde van de gordijnstemmer. Want dat is een kiesgerechtigde die achter de gordijnen van het stemhokje zijn stem aan een andere, meestal meer extreme partij gunt dan waarop hij vooraf zegt te zullen stemmen. Destijds voorspelde een PVV’er dat die partij zou profiteren van gordijnstemmers.

Fatsoensstemmers en gordijnstemmers hebben één ding gemeen: het zijn beiden zwevende kiezers: stemgerechtigden die niet slechts één partij trouw zijn, maar steeds op verschillende politieke partijen stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *