spooksuper

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Na de spookstudent, de spookstad, de spookambtenaar, de spookfactuur en de spookburger hebben we er weer een nieuwe spookverschijning bij in het straatbeeld: de spooksuper. Het woord duikt dezer dagen op in diverse kranten ter aanduiding van een volledig ingerichte supermarkt, waar je echter niet kunt winkelen. Het woord spooksuper verwijst naar een locatie in soesterberg, waar vroeger een functionerende supermarkt zat. Die supermarkt is verhuisd naar een ander pand, maar houdt het winkelpand ook aan om op die manier te voorkomen dat zich er een concurrent vestigt.

Spooksupermarkt is het best te vergelijken met het woord spookstad: een stad vol huizen en soms zelfs een complete infrastructuur, waar niettemin niet gewoond wordt. Het element spook in samenstellingen als spookstad en spooksuper geeft dan ook aan dat iets zich doet voorkomen als het door het tweede lid genoemde, maar dat in feite niet is door afwezigheid van de kenmerkende activiteit van een stad, super enzovoorts.

Of spooksuper een gelegenheidswoord is of wat meer wordt, valt nog te bezien. Gezien de huurprijzen van commercieel vastgoed lijkt het namelijk een vrij dure liefhebberij om spooksupers in stand te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *