copatiënt

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over een betrekkelijk nieuw fenomeen: de copatiënt. Net als andere kranten die de afgelopen weken over deze functie schreven, spelt het Algemeen Dagblad copatiënt als co-patiënt. Dat is niet goed. Afleidingen met het voorvoegsel co- horen tegenwoordig zonder streepje te worden geschreven. Dus cocreatie, cofinanciering en ook copatiënt.

Wat is de copatiënt?

De copatiënt is in elk geval geen patiënt. Vanuit dat perspectief is het een wat verwarrend woord. Qua betekenis ligt de nadruk op het voorvoegsel co- (met, mede). De copatiënt is namelijk een metgezel van een patiënt. Iemand die zelf niet ziek is, maar met de patiënt artsen en zorginstellingen bezoekt en de patiënt bijstaat in het informatieproces en in het nemen van beslissingen. De patiënt zelf heeft immers zoveel aan het hoofd, die kan best iemand gebruiken die de informatie die zorgverleners verstrekken hoort, onthoudt en met de patiënt bespreekt.

De copatiënt wordt ingezet door het EMC in Rotterdam. Natuurlijk om de patiënt te ondersteunen, maar vermoedelijk ook om de eigen processen te stroomlijnen. De copatiënt is immers getraind op het verwerken van relevante informatie en kan die delen met de patiënt, zodat die laatste zelf vermoedelijk minder beslag zal leggen op de tijd van zorgverleners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *