tabletbochel

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Elsevier schrijft deze week over de tabletbochel, een bocheltje dat mensen zouden ontwikkelen die langdurig gebogen over hun tablet (of laptop) aan het werk zijn. In het Engels heet die bochel een text neck, een term die een paar maanden geleden ook al in de Nederlandse vertaling tekstnek opdook.

De tabletbochel of tekstnek is een betrekkelijk nieuwe RSI-achtige klacht: een klacht die veroorzaakt wordt door een herhaalde handeling of repeterend gedrag. De afgelopen jaren zijn er talloze RSI-klachten in het nieuws geweest, variërend van iPodduim tot wiiknii. Na verloop van tijd hoor je er niet zoveel meer over. De bekendste RSI-klacht is natuurlijk de muisarm geweest. Ook daar hoor je niemand meer over, maar het fenomeen bestaat nog wel.

De tabletbochel of tekstnek lijkt ons een RSI-klacht met toekomst, al was het maar omdat er zoveel tablets in omloop zijn. De vraag is wel onder welke naam de klacht in de toekomst bekend zal staan. Als we op een van beide woorden ons geld op moeten inzetten, wordt het tabletbochel. Dat is namelijk een wat breder begrip dan tekstnek. Immers, niet iedereen die iets met de tablet doet, zit teksten te schrijven.

  1. Wouter

    ‘Text neck’ verwijst naar ‘texting’: sms’en of in bredere zin tekstberichten sturen. Daarmee duidt het vooral op telefoons. ‘Tabletbochel’ sluit telefoons juist weer uit. Tijd voor een nog breder begrip dus …
    Ook interessant: de voorwerpen die al bestaan om een tabletbochel te voorkomen. IPadkussen, tablethouder, bookseat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *