racismeregister

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eén ding deugt wél aan het woord racismeregister, waarmee de PvdA-verlaters Özturk en Kuzu vandaag naar buiten treden, en dat is dat racisme mooi allitereert met register. Verder zal het idee achter het woord wel een doodgeboren kindje zijn: handhaving van de beoogde regelgeving met betrekking tot racisme is namelijk onmogelijk, tenzij er een soort orwelliaanse gedachtepolitie op internet gaat patrouilleren.

Het racismeregister is slechts een van de taalveranderingen waarmee de oud-socialisten ons vandaag verrassen. Een andere verrassing is dat ze de woorden allochtoon en integratie gaan afschaffen.

Ongeveer elke vijf jaar staat er wel iemand op die het woord allochtoon wil afschaffen. We herinneren ons bijvoorbeeld De Baak, die een jaar of vijf, zes geleden de allochtoon wilde uitbannen en als alternatief de bicultureel voorstelde. Nooit meer iets van gehoord.

Politici en amateurpolitici zouden intussen toch moeten weten dat taalpolitiek geen enkele zin heeft. Bovendien, wat is er mis met het woord allochtoon? Het is net zo’n beschrijvende term als autochtoon. Beide woorden worden weliswaar nu en dan met een negatieve gevoelslading gebruikt, maar dat heeft niet met het woord te maken, maar met het gedrag van de als allochtoon of autochtoon getypeerde. Je kunt een vos een andere naam geven, maar houdt het beest zijn streken, dan zal die nieuwe naam binnen de kortste keren net zo beladen zijn als de oude naam was.

Met het R-register zijn de PvdA-verlaters er nog niet, want ze willen ook in elke gemeente een arbeidsmigratiemonument. Geen spannend woord, maar het idee is natuurlijk wel fijn voor de, al dan niet allochtone kunstenaars. Krijgen die ook weer eens opdracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *