toeterparade

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een ‘salafistische megamoskee’, dat is wat Gouwenaren willen gaan bouwen op het terrein van de vroegere Prins Willem-Alexanderkazerne. Dat weten we al een tijd en het zijn die plannen die ervoor hebben gezorgd dat het woord megamoskee langzamerhand ingeburgerd is.

Strikt genomen betekent megamoskee ‘erg grote moskee’, maar omdat de beoogde moskee ook andere functionaliteiten zal hebben en daarmee lijkt op de moskeecomplexen in het Midden-Oosten, lijkt er toch een wat specifiekere betekenis aan megamoskee te moeten worden gehecht. Die betekenis moet zich echter nog wel uitkristalliseren.

Omwonenden zijn het niet eens met de bouw van het moskeecomplex. Ze zijn bang dat de waarde van hun koophuizen zal dalen en ze maken zich zorgen over dagelijkse ‘toeterparades’, aldus diverse kranten.

Toeterparade – het blijkt een woord te zijn dat informeel wordt gebruikt ter aanduiding van een rijtje auto’s dat luid claxonnerend door een straat of wijk rijdt, bijvoorbeeld als er iets te vieren valt: een overwinning bij het voetballen of een bruiloft.

Het moet hinderlijk zijn, zo’n toeterparade, maar volgens de wetgever mag de claxon alleen worden gebruikt als waarschuwingssignaal. Bij overtreding van de regelgeving over het gebruik van de claxon kan zelfs een bekeuring worden uitgeschreven.

Het is voor de politiek dan ook vrij simpel om de ongerustheid over toeterparades weg te nemen door erop te wijzen dat de regelgeving hieromtrent strikt zal worden gehandhaafd, ook in de omgeving van de megamoskee.

Afgezien daarvan is toeterparade wel een woord om in de gaten te houden. In de grote steden schijnt het fenomeen – ondanks de genoemde regelgeving – steeds vaker voor te komen, wat tot inburgering van het woord zou kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *