holobril

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Na de databril en de VR-bril (virtual realitybril) hebben we er in het Nederlands weer een nieuwe samenstelling met bril bij: de holobril. Microsoft introduceerde vorige week zo’n holografische bril, die in de Nederlandstalige vakbladen als holobril werd getypeerd.

Een holobril is dus een bril waarmee je hologrammen kunt zien die ergens geprojecteerd worden. Je zet hem niet zomaar op je neus, zo’n holobril, want het ding lijkt vooralsnog op een skibril met ingebouwde camera’s. Maar wat groot begint, wordt op den duur vanzelf kleiner.

De holobril van Microsoft is niet het enige woord met holo dat dezer dagen het licht zag. Ook hololens en holocamera zijn vrij nieuwe woorden in de omgangstaal. In al deze samenstellingen is holo de verkorting van holografisch. Het is in het Nederlands niet ongebruikelijk dat zo’n bijvoeglijk naamwoord wordt verkort en vervolgens een productief element in samenstellingen wordt, maar het is evengoed mogelijk dat holobril en hololens vertalingen uit het Engels zijn. Want in die taal zijn dezer dagen ook holo glasses en holo lenses ontstaan.

Hoe dan ook, als de technologie van Microsoft vleugels krijgt, zullen we de komende tijd wel meer samenstelling met holo in het Nederlands hun opwachting zien maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *