helikoptergeld

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Aanstaande donderdag zal de ECB naar verwachting bekendmaken dat de bank geld in de kwakkelende Europese economie gaat pompen. Waarschijnlijk door obligaties op te kopen, waardoor de rente daalt. Dat is gunstig voor de banken, maar het is de vraag of een lage rente ook de consumptie direct aanwakkert.

Er zijn daarom ook wilde speculaties over alternatieve maatregelen. Zo is geld uitdelen aan de bevolking een goedkopere en volgens sommige economen effectievere manier om de consumptie te stimuleren en zo de economie te ondersteunen en de inflatie aan te wakkeren. € 1000 per Europese burger kost 300 miljard en dat is 200 miljard minder dan het opkopen van obligaties, een maatregel die vooral gunstig is voor de banken.

In de politiek staat zulk stimuleringsgeld voor de burger bekend als helikoptergeld. Geld dat als het ware vanuit een helikopter over de massa wordt uitgestrooid. Niet dat dat letterlijk gebeurt. Helikoptergeld kan bijvoorbeeld door belastingverlaging aan de burger worden gegeven.

Ons woord helikoptergeld komt uit het Engels, waarin helicopter money al langer ingeburgerd is. Helikoptergeld is niet helemaal nieuw. Onder economen is het al wat langer bekend, maar misschien dringt het vanaf vandaag ook door in het omgangstaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *