gijzelhack

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag schreef de Volkskrant over een betrekkelijk nieuwe vorm van criminaliteit: de gijzelhack. Daarbij halen hackers bedrijfsgegevens van een onbeveiligde of slecht beveiligde computer, waarna ze daar ‘losgeld’ voor vragen. Betaalt de organisatie niet, dan worden de vaak gevoelige data openbaar gemaakt.

Gijzelhack is een samenstelling met hack (‘computerinbraak’). Hack is de laatste tijd productief in samenstellingen, zoals datahack, gegevenshack en wachtwoordhack, maar in dit geval noemt het eerste woorddeel van de samenstelling niet wát er gehackt wordt, maar waaróm het gehackt wordt. Vanuit dat perspectief is gijzelhack wel interessant, want dit woord zou weleens het begin van een nieuw type samenstellingen met hack kunnen worden.

Wellicht is gijzelhack ontleend aan de (mooi allitererende) Engelse termen hostage hack en hostage hacking. Omdat die begrippen zelfs in het Engels niet heel courant zijn, lijkt de Engelse inspiratie in het geval van gijzelhack echter niet heel groot.

Gijzelhack maakte dit weekend zijn debuut in de Nederlandstalige media en ook op internet blijkt gijzelhack een splinternieuw woord te zijn. Omdat de vorm van criminaliteit waarnaar gijzelhack verwijst booming is, zullen we er misschien nog wel vaker van horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *