hufterovertreding

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vanaf 1 januari 2015 wordt asociaal rijgedrag niet meer met een waarschuwing of een verkeersboete afgedaan, maar kun je ervoor naar de rechter worden gestuurd. ‘Door de overheveling naar het strafrecht komen veelplegers van deze overtredingen direct in beeld bij justitie, waardoor ze uit de anonimiteit worden gehaald en steviger aangepakt kunnen worden,’ schrijft het ministerie van Veiligheid en Justitie op de site.

‘Deze overtredingen’? Heeft justitie daar nog geen woord voor?

De journalistiek heeft dat in elk geval wel. Die heeft dit type overtredingen omgedoopt in aso-overtredingen en hufterovertredingen. Voorbeelden daarvan zijn: keren op de snelweg, een rijstrook gebruiken waar een rood kruis boven brandt en geen voorrang bieden aan blinden.

Zowel hufterovertreding als aso-overtreding is in 2014 ontstaan, de eerste iets eerder dan de laatste. We hebben niet beide woorden nodig, maar mogelijk zullen ze in 2015 wel als synoniemen door elkaar worden gebruikt in de media. De afgelopen dagen wint echter vooral hufterovertreding aan bekendheid. Zo somt Trouw vandaag de ‘tien belangrijkste hufterovertredingen’ op, nadat afgelopen woensdag, op oudejaarsdag, regionale kranten als BN/DeStem berichtten dat maar liefst ’23 hufterovertredingen’ voortaan onder het strafrecht zullen vallen.

Hufterovertredingen worden begaan door verkeershufters, een woord dat ontstaan is in 2003 en sinds 2008 in de Dikke Van Dale staat. De kans is groot dat hufterovertreding vanaf nu ook zo courant gaat worden, dat het als begrip in Van Dale gedefinieerd moet worden. Of misschien komt hufterovertreding wel als synoniem van het officiële, ook door het OM en rechters gehanteerde woord voor asociaal rijgedrag in het woordenboek. Want zo’n ‘officieel woord’ zal er waarschijnlijk nog wel moeten komen. Toch? Of zou het voorvoegsel hufter- al zo salonfähig zijn, dat het in de samenstelling hufterovertreding ook al in de rechtszaal mag weerklinken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *