wraakmaatschappij

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw laat vandaag universitair docente strafrecht Wiene van Hattum van de Rijksuniversiteit Groningen aan het woord, die vindt dat celstraf een achterhaald concept is: ‘Straf mag wel vergelding maar geen wraak zijn. Vergelding is gekanaliseerde wraak. De tijd dat we in een wraakmaatschappij leven, hebben we achter ons gelaten. Of levenslang echt een keer wordt afgeschaft? Ik denk eerder dat de gevangenisstraf ooit wordt afgeschaft.’

Het lijkt zo’n gewoon woord, wraakmaatschappij, maar het maakt vandaag zijn debuut in de media. En vóór vandaag was het op internet niet te vinden. We kunnen dus voorzichtig concluderen dat we met een nieuw woord te maken hebben. ‘Nieuw’ is in dit geval een betrekkelijk woord, want het concept is natuurlijk niet nieuw en ongetwijfeld zal daar tussen juristen onderling ook in het verleden wel over zijn gesproken, misschien wel in termen wraaksamenleving en vergeldingsmaatschappij – synoniemen van wraakmaatschappij die her en der gevonden worden.

Dat wraakmaatschappij een relevant woord is, moge ook blijken uit het feit dat in het Engels revenge society een tamelijk gewoon woord is. Een woord dat trouwens meestal niet wordt gebruikt voor westerse democratieën zoals Nederland, maar voor samenlevingen die met harde hand worden bestierd.

Wraakmaatschappij klinkt dan ook tamelijk onaangenaam en alleen daarom al zullen de meeste Nederlanders ervan schrikken als hun eigen samenleving een wraakmaatschappij wordt genoemd. Maar of die negatieve bijklank van wraakmaatschappij nu voldoende zal zijn om de wraakgedachte helemaal uit het strafrecht te bannen…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *