Belgokkaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds gisteren is de Belgische Marokkaan Adil El Arbi (26) ‘De Slimste Mens ter Wereld’, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. ‘Hij is de jongste én de eerste allochtoon die het quizprogramma wint.’ Hij leerde Nederlands via de televisie en voelt zich ‘Marobelg’ of ‘Belgokkaan’: ‘Als een Arabier iets verwezenlijkt, kan ik mij trots voelen. Maar als de Rode Duivels het goed doen evenzeer.’

Het moge duidelijk zijn: de landnaam België leent zich duidelijk beter dan de landnaam Nederland voor de vorming van een nieuwe samentrekking ter aanduiding van Belgische respectievelijk Nederlandse Marokkanen. Belgokkaan klinkt immers beter dan Nederkaan of Marolander. Het zou natuurlijk interessant zijn om te kijken of deze taalkundige voorsprong van België ook correleert met een soepeler verlopender integratie van Marokkaanse Belgen, maar dat is geen taalkundige maar veeleer een sociologische kwestie.

Tegen het woord Belgokkaan pleit eigenlijk maar één ding: de spelling. De o in Belgokkaan klinkt eerder lang (/oo/) dan kort (/o/). Vanuit dat perspectief zou Belgokaan met één k misschien beter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *