mocromaffia

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het is de laatste dagen behoorlijk raak in Amsterdam: liquidatie volgt op liquidatie en de Telegraaf kopt vandaag dan ook: ‘Mocro-maffia niet te stuiten’. Dat streepje tussen mocro en maffia is niet nodig, maar verder is het een mooi allitererend woord.

Mocromaffia maakt overigens vandaag niet zijn debuut in de krant. Wel maakte het woord sinds juni van dit jaar furore in de media, nadat het in 2010 en in 2013 al eens in de krant had gestaan. ‘De nieuwe generatie criminelen’, zo wordt de mocromaffia in de kranten getypeerd. Maar als de mocromaffiosi elkaar in het huidige tempo uitmoorden, is van die nieuwe generatie criminelen binnenkort niemand meer over. Dan is mocromaffia niet meer dan een historisch begrip. De kans op vereeuwiging in een woordenboek wordt er daardoor niet groter op.

Mocromaffia is natuurlijk een samenstelling met maffia. Dat woord verwijst oorspronkelijk naar de Italiaanse georganiseerde misdaad, maar de laatste decennia hebben we gezien dat maffia met allerlei woorden kan worden gecombineerd tot nieuwe samenstellingen. Zo heet de georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met wapenhandel de wapenmaffia en de georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met de handel in verdovende middelen de drugsmaffia.

Mocromaffia past echter niet in het rijtje drugs-, heroïne, vlees- en wapenmaffia, omdat het eerste woorddeel niet de verhandelde (illegale) waar noemt, maar de samenstelling van de maffia. Mocro is immers een scheldnaam voor Marokkaan. Met mocromaffia wordt dan ook de door Marokkanen gedomineerde Nederlandse maffia bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *