migrantenmagneet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Duitsland is nu dé migrantenmagneet’, kopt NRC Handelsblad vandaag. Een mooi allitererend woord is het, waarmee verwezen wordt naar een land of gebied dat als een magneet werkt op migranten. Arbeidsmigranten in de eerste plaats, maar misschien ook wel andere migranten. Zo’n land wordt ook wel een migratiemagneet genoemd. Allitereert trouwens net zo mooi.

Migrantenmagneet is een samenstelling met magneet, dat wel vaker voorkomt als tweede woorddeel in samenstellingen. Zo heet een aantrekkelijke vent wel een meisjesmagneet of een vrouwenmagneet, terwijl een femme fatale ook wel getypeerd wordt als een mannenmagneet.

Knapenmagneet, pubermagneet, bakvissenmagneet – we hebben al die woorden al weleens ergens gelezen of gehoord. Dezeproductiviteit van magneet wordt nu nog niet in de Dikke Van Dale beschreven, maar het wordt eigenlijk wel tijd dat het woordenboek dit opmerkt.

Politiek gezien is zo’n woord als migrantenmagneet of migratiemagneet natuurlijk altijd een tikje brisant. Voor je het weet wordt zo’n woord geadopteerd door anti-immigratiepartijen. Hoewel, die zullen misschien toch de voorkeur geven aan een woord met een wat negatievere lading.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *